Carta d’una desconeguda

stefan

La lectura d’aquest mes, Carta d’una desconeguda (1927), de l’escriptor austríac, Stefan Zweig, és una excel•lent mostra narrativa del talent d’aquest escriptor. Els assistents al col·loqui hem estat d’acord que ens ha agradat molt com escriu i fins i tot ens hem recomanat la lectura d’algunes altres obres d’aquest autor, com per exemple Moments estel·lars de la humanitat o El mundo de ayer (autobiogràfica).

Hem gaudit amb aquesta lectura perquè és força àgil i hi ha un molt bon treball psicològic de la protagonista (la desconeguda) que, per cert, no sabem mai com es diu, sí que sabem que és una persona desconeguda en la societat de la novel•la. Tampoc no sabem el nom de la persona, escriptor reconegut en la societat de la novel·la, a qui adreça l’apassionada carta. Sí que hem deduït que la carta dóna sentit a la vida de la protagonista i per aquest motiu l’escriu i la fa arribar al seu destinatari. Hem arribat a pensar que li envia per traspassar-li la seva frustració. En aquest escrit observem una intensa obsessió d’ella cap a ell i els lectors discutíem si en la vida d’una persona és possible estar enamorat d’aquesta manera d’una persona sense rebre res a canvi, és cert que sabem que ell és un bon amant, però n’hi ha prou?

Aquesta narració és llaminera perquè entre les tècniques narratives hi ha el leitmotiv i perquè explica l’enamorament malaltís de l’emissora de la carta cap a un receptor que no té ni idea de qui és ella. Aquest fet ha donat peu a lectors que manisfestaven la possibilitat que fos un fet real i d’altres que defensaven que no. També hem anat bastant a la una en el fet que moltes situacions de l’obra són creïbles, però el resultat és bastant increïble.

En resum, Carta d’una desconeguda sembla una obra escrita per una dona. Francament, ens ha sobtat el talent narratiu i el treball psicològic del seu autor i hem acabat pensant, que l’escriptor, persona instruïda i relacionada amb intel•lectuals de l’època, per exemple el neuròleg austríac Sigmund Freud, ha fet una extraordinària feina passant al paper els seus coneixements amb una gran sensibilitat narrativa.

Lourdes Roca

Fitxa del llibre

Zweig, Stefan. Carta d’una desconeguda. Quaderns Crema. Barcelona, 1998.

2 responses to “Carta d’una desconeguda

  1. L’any 2004, el director xinès Xu Jinglei, va adaptar l’obra de Zweig al cinema. Aquí us mostrem un petit tall. Si us interessa podeu trobar la pel·lícula al catàleg de la xarxa de Biblioteques.

  2. Una magnífica pel.lícula. Bellesa i sensibilitat amb una banda sonora excepcional, què més es pot demanar? Qui diu que sempre és millor el llibre que la pel.lícula? Millor no comparar i disfrutar , oi?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s