Així l’hem comentat a les tertúlies

marse

 

Juan Marsé, amb Ronda del Guinardó, 1984, ens ha narrat un recorregut per la misèria i la pobresa del barri barceloní del Guinardó en l’època de la postguerra. Contextualitza l’obra el 8 de maig de 1945, dia en què va acabar la Segona Guerra Mundial i l’esperança era el sentiment més viu en els humans.

Ens ha fascinat la prosa d’aquesta breu novel·la perquè és una narrativa ben redactada, on veiem el dolor i la desgràcia humana expressats amb claredat, sense embussos i amb un lèxic acurat. Marsé fa una descripció gens pietosa dels personatges, ho hem constatat en els dos protagonistes principals: la Rosita, noia de catorze anys, a qui van violar dos anys enrera i mira de sobreviure en un present desolador, i també ho hem observat en l’inspector de policia, home a les portes de la jubilació, degradat en els aspectes psíquics, físics, laborals… que té com a missió portar la noia al dipòsit de cadàvers perquè identifiqui si el difunt és qui la va violar.

Als tertulians ens ha sorprès que si agafem un plànol de la zona on ocorren els fets, traient els carrers que en l’actualitat no existeixen, podríem seguir els carrers per on passen la Rosita i l’inspector de policia.

Ens ha resultat complicat pair que els fets esdevenen en unes hores, concretament en una tarda. En aquestes hores ens adonem que l’argument sempre és desagradable, fins i tot alguns dels lectors han agraït que la novel·la fos breu, però reconeixem que l’escriptor narra molt bé una realitat que coneix de primera mà i que només podia sortir a la llum després de la dictadura franquista.

Al llarg de la xerrada hem comentat la trajectòria de l’escriptor i bastants tertulians han recomanat la lectura de Últimas tardes con Teresa; alguns dels presents no han descartat llegir-la en un futur pròxim.

En definitiva, Ronda del Guinardó, obra d’alt nivell literari, concentra tots els elements del món de Juan Marsé, escriptor català en llengua castellana que ha obtingut reconeguts premis, per exemple el Premio Cervantes l’any 2008 i el Premio Ciudad de Barcelona l’any 1985 per la novel·la que hem llegit aquest mes en el club de lectura. Destaquem d’aquesta tertúlia l’explicació que ens ha fet la nostra dinamitzadora, Lola Tresserras, per la literatura castellana des de la postguerra fins a Juan Marsé, anys 80.

Lourdes Roca i Manel Calaf

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s