Així l’hem comentat a les tertúlies

maternitat-elna1

La maternitat d’Elna (2005) és obra de la historiadora i escriptora catalana Assumpta Montellà (Mataró, 1958).

La lectura del llibre no ha deixat ningú indiferent. Sorprèn per la claredat en l’exposició de la documentació i per les diferents històries que explica, totes amb un fil comú: l’afecte cap a Elisabeth Eidenbenz (Zuric, 1913-2011), directora de la maternitat d’Elna (desembre 1939 – abril 1944). L’estructura del llibre, intercalació de les dades de reconstrucció històrica amb les cartes de persones que van viure els fets, l’hem trobada molt encertada.
En un present marcat pel desencís social i polític, entre d’altres temes, la lectura ens ha obert els ulls a recordar que l’home, en un moment donat, és molt cruel i pot tornar a caure en una barbàrie com van viure republicans i jueus.

Hem acordat que sempre hi ha gent digna, apolítica i que per sobre de tot creu en els valors humans per sobre d’ideologies, races o sexe com va ocórrer en el cas d’Elisabeth Eidenbenz.

Valorem molt l’esforç de mesos que ha elaborat l’autora per recollir dades i després redactar acuradament uns fets que són fruit de la seva recerca i de l’entrevista que va poder realizar en persona, l’estiu del 2004, a l’E. Eidenbenz.

Ens ha captivat la valentia, en època de pànic, d’una dona que va donar tendresa, capacitat de treball, ajut humanitari… en uns moments molt delicats

Manel Calaf i Lourdes Roca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s